Hofwijck Buiten

Home > Hofwijck Buiten

Hofwijck Buiten

Constantijn Huygens & zijn tuin

Huygens’ Hofwijck heeft met het oog op Covid-19 en de noodzaak het museum  coronaproof aan te bieden, van die nood een deugd gemaakt. Vanaf woensdag 7 juli is de presentatie ‘Hofwijck Buiten’ te zien. Een tentoonstelling over de tuin, in de tuin. Met een uitgebreide audio, een nieuwe informatieve brochure en plattegrond, en een wel heel bijzondere vitrine.

Unieke tuin
Deze zomer zet Huygens’ Hofwijck de tuin van de buitenplaats in de schijnwerpers. En dat is terecht, want Constantijns tuin mag een van de meest bijzondere van Nederland worden genoemd. Zo is de plattegrond, als enige ter wereld, naar model van het menselijk lichaam, een idee van de Romeinse architect Vitruvius. De beplanting is nog geheel naar de oorspronkelijke selectie, met veel oudhollandse fruitrassen in de boomgaard. En aan welke andere tuin werd door haar bouwheer een gedicht gewijd van maar liefst drieduizend versregels? Onze grootste dichter draaide er zijn hand niet voor om.

De tuinbaas vertelt
Ter gelegenheid van ‘Hofwijck Buiten’ is de wandeling door de tuin uitgebreid met tal van verhalen en kleine presentaties. U leert er van alles over het reilen en zeilen van het 17e-eeuwse tuinieren, wat in tegenstelling tot vandaag de dag vaak een strijd tegen de elementen was. Constantijns eigen tuinbaas en zijn huidige collega nemen u via een audioguide of uw eigen mobiele telefoon mee in hun dagelijkse werk. U slentert ruim een uur door de tuin en maakt ook kennis met de speelse elementen die Constantijn bedacht. In het huis kunt u uw bezoek afsluiten met enkele korte filmpjes over het onderhoud van de tuin en eten uit eigen tuin. Voor groepen van maximaal 10 personen zijn rondleidingen mogelijk.

‘Hofwijck Buiten’ is te beleven van 1 juli tot 1 november 2021. Het grootste deel van uw bezoek speelt zich af in de openlucht, en is dus coronaproof.
 

Plattegrond Hofwijck Buiten 

Download hier vast de route op uw telefoon via de izi.TRAVEL-app.

Afbeelding [vrij van rechten]
Drone foto Hofwijck: Ramon Sewberath Misser
Tuin foto Hofwijck: Charles Groeneveld

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie contact op met Karlien Ritter 06 187 198 09 of via e-mail: karlien.ritter@hofwijck.nl of met Peter van der Ploeg (070) 387 2311 of via e-mail: peter.vanderploeg@hofwijck.nl

Persbericht, 5 juli 2021