Dag van het Kasteel 2024

Vrienden worden?

Home > Dag van het Kasteel 2024
20 mei 2024
21 mei

Dag van het Kasteel 2024

Dag van het Kasteel 

10.00-16.00

Ben jij ook nieuwsgierig hoe het leven er in Zuid-Holland op een buitenplaats, landgoed of een kasteel er vroeger uitzag? Of wil je weten hoe het er nu aan toe gaat in deze prachtige historische landschapstuinen, in die romantische torentjes of grote balzalen? Kom dan op 2e Pinksterdag, maandag 20 mei (10.00-16.00u), naar Hofwijck. De entree is op deze dag gehalveerd!

Thema 2024: Aan Tafel!
Dit jaar draait alles om het thema 'Aan Tafel!' waarbij we ons richten op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Eten vormt een essentieel onderdeel van het leven en de cultuur. Zonder voedsel is er geen leven mogelijk, wat verklaart waarom een aanzienlijk deel van ons bestaan draait om eten. Dit gold zeker ook voor kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden vaak hun eigen moestuinen, een groot aantal keukenmedewerkers, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Voor hen was eten niet alleen een noodzaak, maar ook een luxe en een manier om hun rijkdom te tonen.

Programma Dag van het Kasteel
Wat staat er allemaal op het programma op Hofwijck tijdens de Dag van het Kasteel? Tussen 10.00 en 15.00 uur staan onze schminkers klaar om jou om te toveren. Naast het schminken zijn er Oudhollandse spelletjes om van te genieten, heerlijke taart om van te smullen, en popcorn om te kopen. En dat is nog niet alles! Ontdek ook de keukengeheimen van Hofwijck tijdens de tentoonstelling 'Aan tafel met Huygens'

Wandeling in Voorburg

Wandel mee door Voorburg en ontdek de vele verborgen verhalen, verteld door Kees van der Leer. Hij leidt je o.a. langs diverse buitenplaatsen, ook langs een dat een echt spookhuis is geweest. De wandeling voert verder langs het huis waar Vincent van Gogh geregeld op de stoep stond, maar eveneens langs het kleine huisje waar Spinoza werkte aan zijn beroemde boek over vrijheid van meningsuiting. Verderop is het buiten te zien van dokter Van Deventer die wellicht iets had te maken met de mummies van Voorburg.
 
De wandeling start aan de voorzijde bij Buitenplaats Middenburg, Westeinde 28 in Voorburg. Van 11.30 uur tot 13.00 uur of 14.00 tot 15.30 uur. Vooraf opgeven is vereist via keesvanderleer@gmail.com. Maximaal 15 deelnemers per wandeling.