Een ‘Constantijn Huygensjaar’ in Voorburg

Home > Een ‘Constantijn Huygensjaar’ in Voorburg

Een ‘Constantijn Huygensjaar’ in Voorburg

Een ‘Constantijn Huygensjaar’ in Voorburg

In 2022 vieren we een mijlpaal in het onderzoek naar leven en werk van Constantijn Huygens: de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie. Tevens is het exact vierhonderd jaar geleden dat Constantijn door de Schotse-Engelse koning Jacobus I tot ridder werd geslagen, de aanzet tot een lange diplomatieke carrière die hem naar vele Europese hoven zou voeren. 

Parfumeur
Constantijn Huygens. Geuren en Beelden staat in het teken van nieuwe perspectieven en primeurs rondom Constantijn Huygens. Zo zal in samenwerking met De Jonge Akademie, die ressorteert onder de KNAW, Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur worden belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en de Zwitserse producent Givaudan kan de bezoeker deze geur straks zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. De geur van de zeventiende eeuw. 

Primeurs
Heel recent zijn enkele tot nu toe onbekende portretten van Constantijn en zijn zonen boven water gekomen. Een geschilderd portret van Constantijn van de hand van Nicolaas Maes, een zelfportret van Constantijn junior en een portret van Christiaan, de wetenschapper, door Jacob van Campen, zullen worden getoond in een galerij van familieportretten. Een andere primeur is Gerard van Honthorsts portret van Amalia van Solms, de echtgenote van Frederik Hendrik, dat eeuwenlang de nok van de koepel van de Oranjezaal in Huis ten Bosch heeft gesierd en nu voor het eerst ‘op ooghoogte’ te zien is. 

Gerrit Rietveld Academie
Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? hebben tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie gedurende drie maanden het leven en de tijd van Constantijn Huygens onder de loep genomen. Zij werden hierbij aangemoedigd om hun gevoelens en intuïtieve reacties te volgen. Dit heeft geleid tot tien kunstprojecten die in Huygens’ Hofwijck tentoongesteld worden. Hierbij gaan zij onder meer in op de schaduwzijde van het tijdperk waarin Huygens leefde. De gratis begeleidende brochure van dit deel van de tentoonstelling is vormgegeven door studenten van de grafische afdeling van de Gerrit Rietveld Academie. De tentoonstelling is te zien t/m 7 augustus 2022.

Tijdens Geuren en Beelden wordt een uitvoerige randprogrammering van lezingen, workshops en concerten aangeboden. Het rijk geïllustreerde boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven met een bloemlezing van brieven uit Constantijns leven is vanaf 2 april verkrijgbaar.

Praktische informatie
De tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden vindt plaats op Huygens’ Hofwijck in Voorburg, vanaf 6 april.

 

De database Huygens’ Briefwisseling Online
Brochure publicatie Uitgeverij Catullus
De Jonge Akademie - Het geheugen van geur
Gerrit Rietveld Academie - Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us?
Het Geheugen van Geur - Making Scents of the Past

Afbeeldingen: 


Karla Nilzen, Forks (fotograaf Konstantin Guz)


Gerrit van Honthorst, Amalia van Solms, 1650, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag

Voor meer informatie omtrent het onderzoek en de brievendatabase:  
Ineke Huysman ineke.huysman@huygens.knaw.nl
Voor meer informatie omtrent de publicatie: Jean-Marc van Tol jvantol@catullus.nl
Voor meer informatie omtrent Rietveld – Huygens Exchange: Yvonne Grootenboer buro@rietveldacademie.nl

 

Persbericht, Voorburg 17 februari 2022