Zonnekijkdag op Hofwijck

Update 30/9: Zonnekijkdag geannuleerd 
In verband met de slechte weersvoorspellingen voor aanstaande zaterdag 3 oktober en de verslechterde situatie rond de verspreiding van het coronavirus hebben we helaas moeten besluiten dit evenement niet door te laten gaan.
Zodra de coronasituatie het weer toelaat willen we de zonnekijkdag alsnog laten plaatsvinden. Houd voor berichtgeving hierover de website in de gaten!

 

De zon waarnemen op Hofwijck i.s.m. Stichting Sterrenwacht Rijswijk

Home > Zonnekijkdag op Hofwijck

Zonnekijkdag op Hofwijck

De zon waarnemen op Hofwijck

Op zaterdag 3 oktober 2020 organiseert Stichting Sterrenwacht Rijswijk samen met Huygens’ Hofwijck een zonnekijkdag. Hofwijck was de buitenplaats van Constantijn Huygens en later de woning van zijn beroemde zoon Christiaan Huygens, Nederlands grootste wetenschapper ooit. Christiaan keek graag naar de sterren en was enorm goed in het schatten van afmetingen en afstanden tot de zon. Het is daarom een unieke kans om op deze dag in zijn schoenen te kunnen staan.
 

Sterrenwacht Rijswijk
Op het voorplein van Hofwijck zullen een aantal telescopen en instrumenten staan opgesteld, waarmee u naar de zon, de dichtst bijstaande ster, kan kijken. Eén van de instrumenten is een zogenaamde ‘protuberansen kijker’, waarmee u op een veilige manier naar de atmosfeer van de zon kan kijken. In deze atmosfeer, de ‘Corona’ genoemd, komen grote vlammen voor, die door dit instrument zijn waar te nemen. De amateur astronomen van de Sterrenwacht Rijswijk staan klaar om al uw vragen over de zon en de instrumenten te beantwoorden.

 

Toegang & Bezoek
De buitenplaats Hofwijck, Westeinde 2A te Voorburg, is vanaf 12:00 tot 17:00 uur geopend. Wij verzoeken u zich vooraf aan te melden via de mail secretariaat@hofwijck.nl o.v.v. “Zonnekijkdag Hofwijck”. Geef daarbij ook de voorkeur van tijd aan, i.v.m. de verspreiding is de dag ingedeeld in meerdere tijdsloten: 12.00-12.30, 12.30-13.00, 13.00-13.30, 13.30-14.00, 14.00-14.30, 14.30-15.00, 15.00-15.30 uur. Zo kunnen we een veilig en plezierig bezoek garanderen.
 

Bezoek tot de tuin en de activiteiten van de Sterrenwacht zijn gratis, mocht u ook het museum Huygens’ Hofwijck willen bezoeken, reserveer dan uw tickets via www.hofwijck.nl. Enkele activiteiten zijn afhankelijk van het weer, bij enorm slecht weer kan het event worden geannuleerd, houd hiervoor de website goed in de gaten.


Voorburg, 21 september 2020