Zondagochtendconcert

Zondagochtendconcert Duo Sophie-Louise; werken van onder meer Ravel, Chopin en Fauré

Duo Sophie-Louise, bestaande uit Louise Berendsen (dwarsfluit) en Sophie van Dijk (harp)

Home > Zondagochtendconcert
10 november
11 november

Zondagochtendconcert

Zondagochtendconcert Van Swieten Society; werken van Haydn, Mozart en Beethoven

Van Swieten Society

Van Swieten Society, triobezetting bestaande uit Heleen Hulst (viool), Diederik van Dijk (cello) en Bart van Oort (fortepiano, Walter ca. 1795)

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Schumann spelen zij graag onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. Deze combinatie van muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire. 

De Van Swieten Society (VSS) speelt op authentieke instrumenten en verdiept zich in uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken geschreven werden. De programma’s worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten. Ook op de radio is de VSS regelmatig te horen. De VSS organiseerde succesvolle festivals rondom Beethoven en Mozart in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam en TivoliVredenburg in Utrecht. De VSS, opgericht in 1996, heeft inmiddels bijna 20 CD’s opgenomen.

Bart van Oort won in 1986 het Mozart Fortepiano Concours in Brugge en werd in 1993 Doctor of Musical Arts in Historical Performance Practice aan Cornell University (USA). Hij speelt in festivals en geeft lezingen, masterclasses en concerten over de hele wereld. Zijn recente optreden in Lincoln Center met het Eerste Pianoconcert van Beethoven werd lovend besproken in de New York Times. Bart van Oort geeft les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij sinds 1991 docent fortepiano en Historische Uitvoeringspraktijk is. Sinds 1997 verschenen ruim vijftig cd’s, waaronder The Art of the Nocturne in the Nineteenth Century (4 cd’s), Complete werken van Mozart voor piano solo en piano vierhandig (14 cd’s), en Complete Klavierstücke van Haydn (5 cd’s). Met zijn ensemble de Van Swieten Society nam hij cd's op met werken van Haydn, Beethoven, Von Weber, Mendelssohn en Schubert. Recent verschenen onder meer Mozart Piano Concerten, Johann Christian Bach Piano Sonates, Schubert Liederen, Franse Nocturnes, Dussek Piano Sonates.

Diederik van Dijk is een veelzijdige muzikant met een speelpraktijk, die een breed spectrum van de muziekgeschiedenis bestrijkt. Hij speelt zowel barok als moderne cello, en in een niet heel ver verleden ook nog (elektrische) gitaar maar is nu vooral als cellist actief. Recent speelde hij onder andere bij de Van Swieten Society, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, het Metropole Orkest, het Orkest van de 18e Eeuw, Les Muffatti, Insomnio, Amsterdam Baroque Orchestra, en in de producties van Holland Opera. Sinds kort is hij ook de cellist van Combattimento. In Canada maakt hij jaarlijks deel uit van het 'ensemble in residence' van het kamermuziekfestival Gros Morne Summer Music. 

Diederik woonde vanaf zijn 14e in Canada en studeerde daar cello bij, onder meer, Ian Hampton, Eric Wilson, en Marc Destrubé. Hij behaalde zijn Bachelor of Arts in Music aan de University of British Columbia in Canada. Terug in Nederland studeerde Diederik barokcello bij Viola de Hoog. Aan het Utrechts Conservatorium behaalde hij zijn bachelor Historische Instrumenten.

Violiste Heleen Hulst studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij is een veelgevraagd kamermuziekspeelster en maakte de afgelopen jaren o.a. deel uit van het Asko|Schönberg Ensemble, Combattimento Consort, Anima Aeterna en sinds kort het Orkest van de 18de Eeuw. In 1995 en 1997 nam zij deel aan het Tanglewood Music Festival waar zij beide keren werd onderscheiden met de prijs voor ‘an outstanding violinist’. In 2010 schreef Martijn Padding het vioolconcert ‘White Eagle’ voor haar en het Asko Ensemble; dit concert is inmiddels op CD verschenen.

Haar brede belangstelling bracht haar tot samenwerkingen met o.a. het Nederlands Dans Theater, Dansgroep Krisztina de Châtel, ZT Hollandia en choreograaf Paul Selwyn Norton. Naast de viool speelt ze regelmatig altviool o.a. bij het Mondriaan Kwartet en het Ives Ensemble.

Met pianist Gerard Bouwhuis vormt zij een duo dat zich vooral toelegt op het repertoire van de 20ste eeuw. Verschillende Nederlandse componisten droegen werk aan hen op, onder wie Paul Termos, Elmer Schönberger, Martijn Padding en Guus Janssen. In 2005 richtten zij samen de kamermuziekgroep Nieuw Amsterdams Peil op, een groep die zich richt op de ongedirigeerde kamermuziek van de 20ste en 21ste eeuw.  

Programma: werken van Haydn, Mozart en Beethoven

Zondagochtendconcerten

Zondag 10 november 2019
Van Swieten Society, triobezetting bestaande uit Heleen Hulst (viool), Diederik van Dijk (cello) en Bart van Oort (fortepiano)
Programma: werken van Haydn, Mozart en Beethoven

Zondag  8 december 2019
Willem Mook (luit)
Programma: ‘Het muzikale leven van Constantijn Huygens’

Zondag 12 januari 2020
The Hague String Trio, bestaande uit Justyna Briefjes (viool), Julia Dinerstein (altviool) en Miriam Kirby (cello)
Programma: werken van Beethoven, Kreisler en Strauss

Zondag 9 februari 2020
Trio C tot de Derde, bestaande uit Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet)
Programma: klezmer-, balkan- en zigeunermuziek

Zondag 8 maart 2020
Duo Sophie-Louise, bestaande uit Louise Berendsen (dwarsfluit) en Sophie van Dijk (harp)
Programma: werken van onder meer Ravel, Chopin en Fauré
 

Verdere informatie

De zondagochtend concerten starten om 11:30 uur en duren een uur, inloop met een kopje koffie of thee in de Oudhollandse keuken van Hofwijck is vanaf 11:00 uur. Voor de concerten zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt kaarten reserveren via secretariaat@hofwijck.nl onder vermelding van het betreffende concert en het aantal te reserveren plaatsen. Kaarten voor de concerten kosten  € 17,50 voor leden van de Vereniging Hofwijck, niet-leden betalen € 19,50 per concert. Zie voor meer informatie over de volledige concertreeks www.hofwijck.nl

Huygens’ Hofwijck
Westeinde 2A
2275 AD Voorburg
070 387 2311
www.hofwijck.nl