Winnaars Dichter op Hofwijck gehuldigd

Huygens’ Hofwijck organiseert poëziewedstrijd Dichter op Hofwijck - Eerste lustrum voor Dichter op Hofwijck

Home > Winnaars Dichter op Hofwijck gehuldigd

Winnaars Dichter op Hofwijck gehuldigd

Op donderdag 26 januari was het zover. De winnaars van de dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck werden bekendgemaakt en gehuldigd. De winnaars van de kinderwedstrijd ontvingen ’s middags hun oorkonde en prijs uit handen van Saskia Bruines, wethouder van Onderwijs.  De laureaten van de ‘grote’ wedstrijd waren ’s avonds aan de beurt. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op Huygens’ Hofwijck reikte burgemeester Klaas Tigelaar, dit jaar gastjurylid, de prijzen uit aan de winnaars.

Kinderwedstrijd
De jury van de kinderwedstrijd ontving 27 inzendingen. De jury bestond uit Ad Leerintveld, voorzitter van de Vereniging Hofwijck, Karin Vingerhoets, conservator kinderboeken van de Koninklijke Bibliotheek en Inge Roos van kinderboekenwinkel ‘In de Wolken’.

Veel van de jonge dichters waren ontzettend creatief te werk gegaan. Dat deed de jury genoegen. Maar ook een goed taalgevoel scoorde hoog. Uit de herkomst van de gedichten bleek tevens dat enkele leerkrachten hun leerlingen extra hadden aangemoedigd om mee te doen. Basisschool De Lusthof spande de kroon met maar liefst zeventien jonge dichters, maar ook De Vijverhof en De Parachute hadden hun best gedaan.

[foto: Charles Groeneveld]

En de prijs ging naar ….  
Sophie Gernaat uit groep 6b van De Lusthof. Haar gedicht “De woorden van een beest” maakte diepe indruk op de jury. De juryvoorzitter sprak van ‘toveren met taal’. Ook de tweede prijs was voor De Lusthof, en wel voor Lieke Ullmann. De derde prijs ging naar Maren van der Wilt, uit groep 7 van De Vijverhof. De aanmoedigingsprijs tenslotte was voor Amber Stoppelenburg uit groep 7 van De Parachute. De winnende gedichten én het volledige juryrapport zijn hier te lezen. 

Felle strijd titel Dichter op Hofwijck
Voor de ‘grote’ wedstrijd werden dit jaar 67 gedichten ingestuurd, veelal van hoog gehalte. De vijfkoppige jury, met ditmaal dus de burgemeester als gastjurylid, had het dan ook moeilijk. Belangrijk was voor de jury het perspectief. Hoe is het thema opgepakt? Hoe is het uitgewerkt? Gebeurt er iets in het gedicht? Wordt de lezer een wereld ingetrokken? Beleeft hij of zij iets? Het is net als bij een goede film: blijf je nog even zitten? Ben je aan het denken gezet? Komen herinneringen of associaties boven? Daarnaast spelen woordkeus, ritme en melodie een rol. Doet de dichter iets met de poëtische middelen van de taal, met de klank van de woorden?

De eerste prijs ging naar Laurens Hoevenaren, voor zijn gedicht “Karel had een hoestje”. Monica Boschman werd tweede met haar gedicht “Alsof”, terwijl Alexander Franken,  Scheveninger in hart en nieren, de derde prijs binnenhaalde met het gedicht “Scheveningen”. De Publieksprijs tenslotte was voor Freek Boon met “Geen humorist”. De winnende gedichten én het volledige juryrapport zijn hier te lezen. 

[foto: Karlien Ritter]

De mooiste gedichten gebundeld
Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Dichter op Hofwijck zal tijdens de Boekenweek een bundel verschijnen met daarin de mooiste gedichten van de afgelopen vijf jaar. Meer informatie over deze bundel, die mede mogelijk wordt gemaakt door Repro van de Kamp, volgt binnenkort op www.hofwijck.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie contact op met Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck (peter.vanderploeg@hofwijck.nl) of Karlien Ritter, Office manager Huygens’ Hofwijck (karlien.ritter@hofwijck.nl) of (070) 387 2311. De bijgevoegde foto van de kinderwedstrijd kunt u rechten vrij plaatsen ovv de naam van de fotograaf Charles Groeneveld. De foto van de volwassenen wedstrijd kunt u zonder vermelding plaatsen.


Voorburg, 30 januari 2017