Hofwijck Buiten

Home > Wat is er te zien? > Hofwijck Buiten

Hofwijck Buiten

Constantijn Huygens & zijn tuin

1 juli tot 1 november 2021

Deze zomer zet Huygens’ Hofwijck de tuin van de buitenplaats in de schijnwerpers. En dat is terecht, want Constantijns tuin mag een van de meest bijzondere van Nederland worden genoemd. Zo is de plattegrond, als enige ter wereld, naar model van het menselijk lichaam, een idee van de Romeinse architect Vitruvius. De beplanting is nog geheel naar de oorspronkelijke selectie, met veel oudhollandse fruitrassen in de boomgaard. En aan welke andere tuin werd door haar bouwheer een gedicht gewijd van maar liefst drieduizend versregels? Onze grootste dichter draaide er zijn hand niet voor om.

Ter gelegenheid van ‘Hofwijck Buiten’ is de wandeling door de tuin uitgebreid met tal van verhalen en kleine presentaties. U leert er van alles over het reilen en zeilen van het 17e-eeuwse tuinieren, wat in tegenstelling tot vandaag de dag vaak een strijd tegen de elementen was. Constantijns eigen tuinbaas en zijn huidige collega nemen u via een audioguide of uw mobiele telefoon mee in hun dagelijkse werk. In het huis kunt u uw bezoek afsluiten met enkele korte filmpjes over het onderhoud van de tuin en eten uit eigen tuin.

‘Hofwijck Buiten’ is te beleven van 1 juli tot 1 november 2021. Het grootste deel van uw bezoek speelt zich af in de openlucht, en is dus coronaproof. 

Plattegrond Hofwijck Buiten 

Download hier vast de route op uw telefoon via de izi.TRAVEL-app.