Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Home > Wat is er te zien? > Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Geweest

Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

In 2022 vierden we een mijlpaal in het onderzoek naar leven en werk van Constantijn Huygens: de voltooiing van de online database met zijn uitvoerige correspondentie. Tevens was het exact vierhonderd jaar geleden dat Constantijn door de Schotse-Engelse koning Jacobus I tot ridder werd geslagen, de aanzet tot een lange diplomatieke carrière die hem naar vele Europese hoven zou voeren. 

Parfumeur
In samenwerking met De Jonge Akademie, die ressorteert onder de KNAW, werd Constantijns tot nu toe vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur belicht. Een van de door hem ontworpen geuren is gereconstrueerd op basis van een eigenhandig recept. In samenwerking met de cosmeticafirma HUYGENS PARIS en Marypierre Julien, parfumeur bij Givaudan, die de geur opnieuw heeft gecreëerd, kan de bezoeker deze geur nu zelf ruiken, of er een geurkaars van aanschaffen. Een speciale geuropstelling is nog tot en met november 2023 te beleven in de Oudhollandse keuken van Hofwijck.

Publicatie
In 2022 verscheen het boek Constantijn Huygens. Een leven in brieven, samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld. Meer dan dertig deskundigen belichten in de rijk geïllustreerde bundel de in het hedendaags Nederlands vertaalde brieven van Constantijn en plaatsen ze in hun historische context. Deze publicatie is uitgegeven door Uitgeverij Catullus.

De database 

Huygens’ Briefwisseling Online
Brochure publicatie Uitgeverij Catullus
De Jonge Akademie - Het geheugen van geur
Gerrit Rietveld Academie - Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us?
Het Geheugen van Geur - Making Scents of the Past