Vlietdagen

Vrienden worden?

Ondersteun de beroemde buitenplaats van Constantijn & Christiaan Huygens. Word vriend!

Home > Vlietdagen
15 en 16 september
17 september

Vlietdagen

VLIETDAGEN
Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn zijn tijdens De Vlietdagen tegen gereduceerde prijs te bezoeken. De tentoonstelling "De Gouden Eeuw van de Vliet" wordt hier tentoongesteld. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de oudste en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland.

Langs de Vliet waren tal van buitenplaatsen te vinden, waar welgestelden gedurende de warme zomermaanden de benauwde stad konden ontvluchten. Op Huygens’ Hofwijck, de 17e-eeuwse buitenplaats van Constantijn Huygens, wordt tijdens de tentoonstelling het wonen op zo’n buitenplaats belicht. Getoond wordt hoe het eten werd bereid in de keuken en hoe de familie de maaltijd gebruikte. Hoe men zich vermaakte in de tuin en genoeglijke uren doorbracht in Constantijns welvoorziene handbibliotheek. En hoe ’s avonds, wanneer de zon onder was, door de geopende ramen van het huis een sopraan, begeleid door luit of gitaar, tot in de tuin te horen was. 

In Museum Swaensteyn komen belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Vliet aan bod, uitgaand van de jaren 1550, 1750, 1850 en 1950. Onder andere het gebruik van de trekschuit, de bouw van het sluizencomplex bij Leidschendam, het ontstaan van fabrieken langs het water en het leven langs de Vliet rond 1950. Met hedendaagse kunstwerken, waarvan een deel te zien is bij Kunstuitleen Voorburg, wordt getoond hoe de Vliet ook nu nog een inspiratiebron is voor velen.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek De Vliet langs Leidschendam en Voorburg, een uitgave van de Historische Vereniging Voorburg naar aanleiding van het 25 jarig bestaan van de vereniging. Het boek is vanaf de Vlietdagen te koop in de museumwinkel van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn.
 

HUYGENS’ HOFWIJCK
Het huis Hofwijck is één van de mooist bewaard gebleven monumenten uit onze Gouden Eeuw. Het huis is het geesteskind van Constantijn Huygens (1596-1687). Dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Hij ontwierp het huis en de tuin in 1641.
Constantijn Huygens was één van de grootste dichters uit de Gouden Eeuw, zijn zoon Christiaan Huygens was een zeer vooraanstaand wetenschapper en sterrenkundige.

entree prijs: €3,- per persoon  (= 50% korting)   De tuin is gratis te bezoeken.
openingstijden 12.00-17.00 uur (zaterdag en zondag)
11.00-17.00 Opstap pendeldienst Ooienvaart en Giethoornse rondvaart boot

Adres:
Westeinde 2a
2275 AD Voorburg
http://www.hofwijck.nl/nl


MUSEUM SWAENSTEYN
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen.

entree prijs: €3,- per persoon  (= 50% korting)
openingstijden: 13.00-17.00 uur (zaterdag en zondag)

Adres:
Herenstraat 101
2271 CC Voorburg
http://www.swaensteyn.nl/nl

Check voor het gehele programma de website van de Vlietdagen!