Toverlantaarns en toverlantaarnplaatjes in Huygens’ Hofwijck

Vrienden worden?

Home > Toverlantaarns en toverlantaarnplaatjes in Huygens’ Hofwijck

Toverlantaarns en toverlantaarnplaatjes in Huygens’ Hofwijck

Sfeervolle kersttentoonstellingen en activiteiten

In de donkere dagen rond Kerst presenteren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn in het Huygenskwartier in Voorburg twee kersttentoonstellingen. In Huygens’ Hofwijck staat de toverlantaarn centraal, één van de uitvindingen van de wereldberoemde wetenschapper Christiaan Huygens, bewoner van Hofwijck. In Museum Swaensteyn tonen we oude en antieke kerstboomversieringen. Beide musea – en de tuin van de buitenplaats Hofwijck - zijn feestelijk verlicht en versierd. Rondom de tentoonstellingen worden verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Kerst in Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn: Unieke toverlantaarns en antieke kerstboomversiering is van dinsdag 13 december 2016 tot en met zondag 15 januari 2017 te zien.  

Toverlantaarns en toverlantaarnplaatjes in Huygens’ Hofwijck
Christiaan Huygens, die recent werd uitgeroepen tot de grootste wetenschapper van Nederland, vindt rond 1654 de toverlantaarn uit. De toverlantaarn is een apparaat waarmee doorzichtige afbeeldingen worden geprojecteerd. Christiaan woont en werkt op de buitenplaats Hofwijck en gebruikt de toverlantaarn om zijn vrienden tijdens feestelijke avondjes te vermaken. Hij tekent zijn toverlantaarnplaatjes veelal zelf.
In de tentoonstelling op Hofwijck worden toverlantaarns uit de negentiende eeuw getoond en bijzondere projectieglazen, toverlantaarnplaatjes. Thema’s zijn Kerst, winterspelen, sprookjes en fabels. De toverlantaarns en de projectieglazen zijn afkomstig uit de collecties van twee privéverzamelaars: Gwen Sebus en Martin Vliegenthart, eigenaar van het toverlantaarnmuseum in Heiloo. Naast de tentoonstelling is er - traditiegetrouw - in het huis kerstgroen aangebracht en staat in de Pronkzaal een kerstboom met zeventiende-eeuwse kerstversiering. Op het voorplein hangen de hagen van Huygens’ tuin vol met lichtjes.

Antieke kerstboomversieringen in Museum Swaensteyn
De kerstexpositie in Swaensteyn omvat antieke en oude kerstversiering uit verschillende periodes en materialen. Zo zijn er rijk versierde kerstboomstandaards, pieken in allerlei soorten en maten en decenniaoude versieringen van glas, plastic en karton te zien. De productie van glazen kerstboomversiering kent na de Tweede Wereldoorlog in Nederland en België een periode van grote bloei. Er zijn dan twaalf sierglasblazerijen actief.  Ook aan de opkomst van de kerstboom in Nederland – rond 1850  -  zal aandacht worden besteed. De kerstboomversieringen zijn van twee privéverzamelaars.

Kaarsjesavond en Tweede Kerstdag
Huygens’ Hofwijck is op Kaarsjesavond (24 december) geopend voor het publiek. Er wordt dan glühwein en warme chocolademelk geschonken, ook zijn er gepofte kastanjes uit de tuin van Huygens en marshmallows voor kinderen. Op Tweede Kerstdag zijn zowel Huygens’ Hofwijck als Museum Swaensteyn geopend voor publiek. Een mooi uitje  voor de hele familie!

Kinderworkshops, rondleidingen en taxatiedag op Hofwijck
Op woensdagmiddag 28 december en 4 januari zijn er kinderworkshops over de toverlantaarn. Tijdens deze workshops ontwerpen de kinderen toverlantaarnplaatjes en optische tekeningen. De workshops voor kinderen van 6 jaar tot 12 jaar worden gehouden in de Oudhollandse keuken van Hofwijck (start 14:00 uur tot 15:30 uur). Deelnemers (ouders en kinderen) betalen €2,50 voor de workshop, naast de kosten voor het toegangskaartje.
Daarnaast zijn er wekelijks rondleidingen. Verzamelaars Gwen Sebus en Martin Vliegenthart, eigenaar van het toverlantaarnmuseum in Heiloo, vertellen u over de toverlantaarn tentoonstelling. Op zaterdag 7 januari zijn er een toverlantaarnvoorstellingen om 13:30 uur en 15:00 uur. Op zondag 15 januari bent u van harte welkom met úw toverlantaarnplaatjes. U kunt ze laten taxeren. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Rondleidingen en beoordelingsdag in Swaensteyn
Op woensdagmiddagen zijn er om 14:00 uur gratis - op vertoon van een toegangskaartje of Museumkaart - rondleidingen in Museum Swaensteyn door verzamelaar Susan Witte. Zij vertelt u over de antieke kerstboomversiering.  Op zondag 15 januari kunt u uw oude kerstboomversiering laten beoordelen. Zie voor meer informatie  www.swaensteyn.nl

Combitickets voor Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn
De tentoonstellingen op Hofwijck en in Swaensteyn zijn gratis te bezoeken voor volwassenen en kinderen met de museumkaart. Voor andere volwassen bezoekers is er een aantrekkelijk combiticket voor beide musea verkrijgbaar. U betaalt 10 euro per persoon, het combiticket voor kinderen kost 5 euro per kind. 

Kerstvaararrangementen in samenwerking met De Ooievaart
Een bezoek aan de kersttentoonstellingen op Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn is ook te combineren met een vaartocht over de Vliet. De musea werken samen met rederij De Ooievaart. Op 16 december en 22 december zijn er vanaf de Bierkade in Den Haag vaararrangementen naar de musea. Onderweg wordt glühwein en erwtensoep geserveerd. De kosten van dit arrangement zijn 27,50 euro per persoon. Zie voor meer informatie en boekingen www.ooievaart.nl