Tentoonstelling 'Het kerstverhaal uitgestald'

Op donderdag 21 december organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn het “Huygens-Kerstvaart” arrangement. Hierin worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Tijdens het arrangement tussen 14.00-17.00 brengt u een bezoek aan de tentoonstelling “Het kerstverhaal uitgestald” in de musea in het Huygenskwartier van Voorburg. U kunt genieten van de verschillende bijzondere en unieke kerststallen.

Home > Tentoonstelling 'Het kerstverhaal uitgestald'

Tentoonstelling 'Het kerstverhaal uitgestald'

Het kerstverhaal uitgestald

In de donkere dagen rond Kerst presenteren Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier Voorburg traditiegetrouw een kersttentoonstelling. In Museum Swaensteyn tonen we kerststallen van over de gehele wereld, grotendeels afkomstig uit privé collecties. Belangrijke bruiklenen komen uit de collectie van het stadsklooster aan het Westeinde in Den Haag. Hofwijck zal geheel in kerstsfeer, inclusief kerststallen, het verhaal van de Ster van Bethlehem vertellen. Hoe zou een wetenschapper als Christiaan Huygens hebben aangekeken tegen het verhaal van de drie koningen die het wonderlijke licht zien en dat volgen?

Dit jaar doen ook de ondernemers in  het Huygenskwartier met ons mee en zijn de etalages gevuld met kerststallen. Voorburg wordt zo omgetoverd tot een waar kerstdorp.  De tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald is vanaf 9 december t/m zondag 14 januari 2018 te zien.

De oudste geschilderde voorstellingen van het kerstverhaal en de geboorte van Jezus dateren uit de derde en de vierde eeuw. Het kerstverhaal ontwikkelt zich door de eeuwen heen, steeds meer figuren worden toegevoegd. De oorspronkelijke groep van Maria, Jozef en kind worden aangevuld door de os en de ezel, het bezoek van de herders en de verering door de drie koningen. In de zestiende eeuw neemt het opstellen van kerstgroepen in kerken een ware vlucht. Men zag het als een nieuwe en bijzondere manier om het kerstverhaal onder grote groepen mensen te verspreiden. Vanaf de negentiende eeuw kwam de kerstkribbe ook in particuliere huizen terecht. De tentoonstelling toont een groot aantal kerststallen uit verschillende werelddelen, die allen op hun eigen manier hetzelfde verhaal vertellen: het kerstverhaal.

Kerstactiviteiten
De tentoonstelling gaat gepaard met een reeks activiteiten voor jong en oud. In Museum Swaensteyn wordt er elke zondag om 14.00 uur een presentatie over de kerststal gegeven door Meindert Marijs.  Op 13, 17 en 20 december van 14.00-15.30 uur zijn er workshops voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Tijdens de workshops wordt het kerstverhaal voorgelezen, kunnen de kinderen op de foto als Maria en Jozef en zelf een kerststal maken. Dit allemaal onder het genot van een glaasje warme chocolademelk en een kerstkransje. De deelname aan de workshop is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket tot het museum. Opgeven voor de workshops kan via secretariaat@swaensteyn.nl o.v.v. kerstworkshop en datum.

Op Hofwijck worden er twee toverlantaarnvoorstellingen over het kerstverhaal gegeven door Gwen Sebus, op zondag 17 december om 13.00 uur en om 14.30 uur. Toegang tot de voorstelling is gratis i.c.m. een geldig toegangsticket. Op Tweede kerstdag wordt er traditiegetrouw een glaasje Glühwein geschonken en worden er kastanjes gepoft. Hofwijck én Museum Swaensteyn zijn Tweede Kerstdag geopend van 12.00-16.00 uur.

Huygens-Kerstvaart
Op donderdag 21 december organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn het Huygens-Kerstvaart arrangement. Hierin worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Tijdens het arrangement tussen 14.00-17.00 brengt u een bezoek aan de tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald in de musea in het Huygenskwartier Voorburg. U kunt genieten van de verschillende bijzondere en unieke kerststallen. Het arrangement kost €27,50 per persoon en u kunt uw plaats reserveren via de website www.vlietvaart.nl 

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Constantijn Huygens sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij is zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Noot voor de redactie:
Afbeeldingen kunt u rechtenvrij plaatsen onder naamsvermelding van fotograaf Charles Groeneveld. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken van Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck tel: 070-386 1673 of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

Persbericht, Voorburg, 1 december 2017