Tentoonstelling Christiaan kijkt! wegens succes verlengd

Vrienden worden?

Home > Tentoonstelling Christiaan kijkt! wegens succes verlengd

Tentoonstelling Christiaan kijkt! wegens succes verlengd

Tentoonstelling Christiaan kijkt! wegens succes verlengd
Telescopen en microscopen van Christiaan Huygens - Nederlands grootste wetenschapper ooit - te zien op Huygens’ Hofwijck

Huygens’ Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens in Voorburg, verlengt – wegens succes – de bijzondere­­­ tentoonstelling Christiaan Kijkt! In deze tentoonstelling staan Christiaans uitvindingen en ontdekkingen op het gebied van telescopie en microscopie centraal. Het museum toont originele manuscripten van Christiaan Huygens uit de Universiteitsbibliotheek Leiden en zijn zelfgemaakte instrumenten uit Museum Boerhaave. De tentoonstelling is nog tot 20 november op Hofwijck te bezichtigen.

Grootste wetenschapper ooit

Vorige week werd bekend dat wetenschapper Christiaan Huygens door 23 Nederlandse topwetenschappers, die eerder beloond zijn met de Spinozaprijs,  is verkozen tot de grootste wetenschapper van ons land. De wetenschappers roemen Christiaans veelzijdigheid: zijn ontdekking van de ring rondom Saturnus en het feit dat licht uit golven bestaat.

Telescopie en microscopie
Christiaan Huygens, natuurkundige, wiskundige en sterrenkundige, is gefascineerd door het heelal. In 1656 verklaart hij de ring rondom Saturnus, één jaar eerder ontdekt hij als eerste een maan bij deze planeet. Christiaans belangstelling voor de microscopie is al in zijn jeugd gewekt. Later bestudeert hij “kleine diertjes” met zijn zelfontworpen microscoop. Hoe gaat Christiaan precies te werk? Wat is er zo bijzonder aan zijn uitvindingen en ontdekkingen op dit gebied? En wat is volgens astronaut André Kuipers zijn betekenis voor de wetenschap van nu? De tentoonstelling belicht ook de innige familieband tussen Christiaan en zijn broer Constantijn junior die samen hun lenzen slijpen en telescopen bouwen.

Samenwerking Huygens’ Hofwijck, Museum Boerhaave en de Universiteitsbibliotheek Leiden
De tentoonstelling Christiaan kijkt! is een samenwerkingsproject tussen Huygens’ Hofwijck en Museum Boerhaave in Leiden. Museum Boerhaave, het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde, leent de Huygenscollectie uit nu het museum in Leiden tijdelijk is gesloten voor een grootscheepse vernieuwing. Naast originele instrumenten van Boerhaave toont Hofwijck manuscripten uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Over Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. De buitenplaats, die in 1641 wordt ontworpen door Constantijn Huygens heeft de plattegrond van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Hij schrijft er zijn bekende en meest persoonlijke boek Cosmotheoros over de ontdekkingen van het heelal. Ook tuurde hij vanaf het voorplein van Hofwijck naar de sterren. Huygens’ Hofwijck ligt in het Huygenskwartier van Voorburg. Een prachtig historisch centrum en een aantrekkelijk winkelgebied.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie en beeldmateriaal over Christiaan kijkt! kunt u contact opnemen met de directie van Huygens’ Hofwijck Janelle Moerman janelle.moerman@hofwijck.nl of Peter van der Ploeg peter.vanderploeg@hofwijck.nl of via 06-19827772. Bijgevoegde beelden kunt u rechtenvrij gebruiken. Foto Hofwijck graag ovv de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld. Foto Huygensmicroscoop graag ovv Ronald Meekel.