Symposium: Hofwijck de buitenplaats die bleef

Symposium: Hofwijck, de buitenplaats die bleef

Dit jaar viert Huygens’ Hofwijck haar 375 jarig bestaan. In 1642 werd de buitenplaats door Constantijn Huygens en zijn familie in gebruik genomen als verblijfplaats om af en toe het drukke bestaan aan het Haagse Hof te kunnen ontvluchten.

Home > Symposium: Hofwijck de buitenplaats die bleef

Symposium: Hofwijck de buitenplaats die bleef

Symposium: Hofwijck de buitenplaats die bleef

Dit jaar viert Huygens’ Hofwijck haar 375 jarig bestaan. Op 12 februari 1642 kwam Constantijn Huygens met zijn familie vanuit Den Haag naar Voorburg en werd de zojuist voltooide buitenplaats feestelijk ingewijd. 

Hofwijck werd door Constantijn in gebruik genomen als verblijfplaats om af en toe het drukke bestaan aan het Haagse Hof te kunnen ontvluchten.

Dat Hofwijck nog altijd bestaat mag een klein wonder heten. De buitenplaats heeft te maken gehad met enkele grote bedreigingen. Meerdere malen stond Hofwijck op het punt om gesloopt te worden, maar werd ze net op tijd gered. Zo ook in 1868 toen de spoorlijn Den Haag-Gouda werd aangelegd. De helft van de grond ging hierdoor verloren. De toenmalige eigenaar van Hofwijck, de politicus Guillaume Groen van Prinsterer, vocht als een leeuw maar kon in zijn eentje de vooruitgang niet tegenhouden.

In de 19e eeuw kwamen veel buitenplaatsen in aanraking met vergelijkbare situaties. Als onderdeel van de viering 375 jaar Hofwijck, vindt er op vrijdag 1 december een symposium plaats, met als thema de vele bedreigingen voor buitenplaatsen en de herbestemmingen die vaak noodzakelijk waren. De sprekers gaan niet alleen in op het verleden, maar ook op de toekomst. Het volledige programma vindt u op www.hofwijck.nl.

Aanmelden

Voor het symposium kunt u zich t/m woensdag 29 november aanmelden via secretariaat@hofwijck.nl. Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname aan dit symposium bedraagt       € 15,- en geschiedt op basis van binnenkomst na aanmelding. Locatie: Huygens’ Hofwijck, Westeinde 2a in Voorburg.

Over Huygens’ Hofwijck
Constantijn Huygens sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij is zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl

Noot voor de redactie:
De afbeelding kunt u rechtenvrij plaatsen onder naamsvermelding van fotograaf Charles Groeneveld. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, Conservator Huygens’ Hofwijck, tel: 070-387 2311 of via femke.overdijk@hofwijck.nl.
 

Persbericht
Voorburg, 17 november 2017