Sierk Schröder

Sierk Schröder

Home > Sierk Schröder

Sierk Schröder

Zelfportretten en ‘handstudies’ in potlood, conté en houtskool

Aan de Haagse kunstenaar Sierk Schröder  (1903-2002) wordt vanaf 12 september t/m 29 november een grote tentoonstelling gewijd in Museum Swaensteyn, in de Voorburgse Herenstraat. Een klein deel ervan, de zelfportretten en ‘handstudies’ uitgevoerd in potlood, is te zien op Huygens’ Hofwijck.

Grootste particuliere verzameling
Sierk Schröder (1903-2002) bracht tijdens zijn werkzame leven een veelzijdig en omvangrijk oeuvre tot stand. Hij was een van de belangrijkste portretschilders van de 20e eeuw en kreeg een groot aantal opdrachten voor familie- en kinderportretten. Ook leden van de Koninklijke familie en tal van prominenten uit de politieke, culturele en maatschappelijke sector poseerden voor hem. Schröder zocht altijd naar een balans tussen het aanvaarden van de portretopdrachten en het maken van vrij werk. Dit vrije werk, bestaande uit naakt- en natuurstudies, landschappen en zelfportretten is meer dan veertig jaar lang verzameld door de Haagse collectioneur Fred Klomp. Hij bezit dan ook de grootste particuliere verzameling kunstwerken van Sierk Schröder.

In 1973 bezocht Fred voor het eerst een tentoonstelling met werk van Schröder in het Haags Gemeentemuseum (nu het Kunstmuseum Den Haag). Vier jaar later werd het eerste kunstwerk aangekocht en ontstond er een hechte vriendschap tussen de kunstenaar en de verzamelaar. Wel 500 keer bezocht Fred het atelier van Schröder. Naast olieverven, aquarellen, pastels en tekeningen, bestaat de collectie ook uit meer dan 4000 foto’s én de inhoud van het atelier, waarvan een deel te zien is in Museum Swaensteyn.

Tentoonstelling Museum Swaensteyn én Huygens’ Hofwijck
De tentoonstelling is samengesteld door Fred Klomp zelf. Fred, die dit jaar 80 is geworden, heeft de 80 mooiste werken van Sierk Schröder uit zijn eigen verzameling geselecteerd. In Museum Swaensteyn zijn onder andere de draperiestudies, de pastels op linnen, de naaktfiguren en vele portretten in aquarel en olieverf te zien. Op Huygens’ Hofwijck worden de opmerkelijke zelfportretten en handstudies van Schröder getoond die hij in potlood, conté en houtskool  tekende.

Reserveer uw bezoek
Huygens’ Hofwijck is open op woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. Museum Swaensteyn is open op donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Reserveer vooraf uw ticket tot het museum via de website, www.hofwijck.nl en www.swaensteyn.nl .

Voor contact

Karlien Ritter,
Hoofd museale zaken karlien.ritter@swaensteyn.nl of 06 187 198 09
Femke Overdijk,
Conservator femke.overdijk@swaensteyn.nl of 070 386 1673

Afbeelding [vrij van rechten]
Foto: Wil Kouwer

 

Perbericht, 11 september 2020