Muziektheater voorstelling Variaties op Vermeer op Huygens’ Hofwijck

Variaties op Vermeer is een muziektheatervoorstelling in Huygens' Hofwijck. Eerder dit jaar werd deze voorstelling al met veel succes opgevoerd in het Vermeer Centrum  Delft. De voorstelling brengt de wereld van Johannes Vermeer tot leven.

Home > Muziektheater voorstelling Variaties op Vermeer op Huygens’ Hofwijck

Muziektheater voorstelling Variaties op Vermeer op Huygens’ Hofwijck

Op zondag 25 september is op Huygens’ Hofwijck in Voorburg de muziektheatervoorstelling Variaties op Vermeer te zien. Eerder dit jaar werd deze voorstelling over het leven van Johannes Vermeer al met veel succes opgevoerd in het Vermeer Centrum Delft. Er is een verteller, een actrice en de muziek uit de zeventiende-eeuw van onder meer Constantijn Huygens, wordt live uitgevoerd. De instrumenten die te zien zijn op Vermeers schilderijen zoals de viola da gamba en de muselaar (een soort virginaal) klinken in de Pronkzaal van Hofwijck. Deze bijzondere locatie geeft de voorstelling een uitgesproken authentiek karakter.

Variaties op Vermeer brengt de wereld van Johannes Vermeer tot leven. Een verteller kijkt vanuit het perspectief van de belangrijkste vrouwen in zijn leven. Een actrice brengt in een fantasiebeeld samenhang aan tussen de weinige bekende historische anekdotes over Vermeer. Muziek uit de Gouden eeuw van Constantijn Huygens en Franse en Duitse componisten wordt gespeeld. De zo vredige en perfect uitgebalanceerde wereld  van Vermeers schilderijen staat in schril contrast met de roerige tijden in de Republiek, in Delft en in zijn leven. Na het vertrek van de Spanjaarden vielen de Fransen de Verenigde Nederlanden binnen. Delft moest zich herstellen van de verwoestende kracht van een grote kruitexplosie. Ook Vermeers persoonlijk leven was onrustig. Hij woonde met zijn vrouw en elf kinderen in bij zijn schoonmoeder aan de Oude Langendijk in Delft. Daar had hij ook zijn atelier. Naast schilderen werkte Vermeer in de drukke herberg van zijn ouders aan de markt.

Constantijn Huygens, stichter en bouwer van Hofwijck, was naast staatsman een groot kunstkenner en praktiserend kunstliefhebber. Zijn invloed op het culturele leven van de Nederlanden was groot. Bronnen wijzen erop dat Huygens Vermeer en diens werk kende en hem onder de aandacht bracht van internationale kunstkenners. Zoals Huygens ook voor Rembrandt ijverde.

De muziektheatervoorstelling Variaties op Vermeer wordt gemaakt door Gabrielle Resche, muselaer, Susanne Herre, viola da gamba, Sjoukje Böing, actrice en zangeres en Bertine Hobbelman, maker en regisseur. In de voorstelling is zij de verteller.

Plaatsen reserveren voor de voorstelling Variaties op Vermeer is noodzakelijk en kan via secretariaat@hofwijck.nl. Leden van de Vereniging Hofwijck betalen €17,50 en niet-leden €19,50. De voorstelling start om 15:00 uur. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl