Museumnacht Kids op Huygens’ Hofwijck en in Museum Swaensteyn

Museumnacht Kids

In samenwerking met de musea in Den Haag organiseerd de Museumnacht dit jaar voor het eerst de Museumnacht Kids op zaterdag 18 maart tussen 17.00 - 22.00 uur.
Met het thema Helden is er een mooi aanbod van activiteiten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn in Voorburg doen beide mee met dit mooie initiatief en hebben beide musea een vol programma.

Home > Museumnacht Kids op Huygens’ Hofwijck en in Museum Swaensteyn

Museumnacht Kids op Huygens’ Hofwijck en in Museum Swaensteyn

Ontmoet de helden van de Voorburgse musea

Op zaterdag 18 maart is de Museumnacht Kids. Speciaal voor jonge culturele nachtbrakers tussen de 4 en 12 jaar oud openen zo’n 20 musea in Den Haag en Voorburg hun deuren tussen 17.00 – 22.00 uur. Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn doen mee en bieden een mooi programma vol met de leukste activiteiten.

Programma Huygens’ Hofwijck
Christiaan Huygens is een held uit de zeventiende eeuw die uitblonk in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Tijdens de Museumnacht Kids verwelkomt Christiaan je op Hofwijck, de buitenplaats die is ontworpen door zijn beroemde vader Constantijn en die later de woning van Christiaan zelf was. Leer alles over de uitvindingen en ontdekkingen van Christiaan op de zolder van Hofwijck en schilder in de Oudhollandse Keuken met inkt en water het heelal tijdens de Christiaanworkshop ‘ontdek een nieuwe planeet’.

Christiaan Huygens vindt rond 1659 de toverlantaarn uit en gebruikt deze om zijn vrienden tijdens feestelijke avondjes te vermaken op Hofwijck. Gedurende de Museumnacht zullen er voorstellingen van de toverlantaarn worden gegeven met het thema helden. Ontdek Hofwijck in het donker tijdens een rondleiding door de tuin en kijk bij een heldere avond naar de sterren.

Programma Museum Swaensteyn
Heel lang geleden leefden de Romeinen in het stadje Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Leer alles over deze helden tijdens de Museumnacht Kids in Museum Swaensteyn. Ga zelf op pad met de speurtocht ‘Terug naar de Romeinen’, en ontpop je tot een echte Romeinenkenner! Maak je eigen Romeinse mozaïektegel tijdens de workshop en ontdek alle voorwerpen uit de Romeinse  Ontdekkingskist. Ga op de foto als een echte Romein en kleur de mooiste Romeinse kleurplaten.
Heel veel later woonde ook een heldin in Voorburg; Prinses Marianne. De jongste dochter van Koning Willem I was erg geliefd onder de inwoners van Voorburg. De prinses woont in het museum en is deze avond thuis om iedereen haar verhaal te vertellen. Ook zal zij verhalen voorlezen over andere helden en heldinnen en kun je tijdens de workshop je eigen medaillon schilderen. Laat je daarnaast schminken als een echte prinses!

Kaartverkoop
Kaarten voor de Museumnacht Kids kosten €7,50 en kunnen aan de kassa van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn worden gekocht. Het tijdschema van de avond is terug te vinden op de websites van de musea www.hofwijck.nl  en www.swaensteyn.nl en op de website www.museumnachtkids.nl

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

Plaatsing foto onder vermelding van de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck karlien.ritter@hofwijck.nl (070-387 2311) en Museum Swaensteyn karlien.ritter@swaensteyn.nl (070-386 1673)

 

Voorburg, 27 februari 2017