Huygens' Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Vrienden worden?

Home > Huygens' Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Huygens' Hofwijck viert 375-jarig bestaan

Vandaag precies 375 jaar geleden, op 12 februari 1642, toog een vrolijk gezelschap vanuit het centrum van Den Haag per koets naar Voorburg. Het bestond uit Constantijn Huygens, zijn vijf kinderen, familie en vrienden. Op deze winterse dag wijdden zij de zojuist voltooide buitenplaats feestelijk in. De tuin zal er nog zeer pril hebben uitgezien, maar in het kleine, intieme huis zullen de haarden warm zijn opgestookt. Met Hofwijck had Constantijn eindelijk de door hem zo begeerde plek om af en toe zijn drukke bestaan aan het Haagse hof te kunnen ontvluchten.

 

Groene oase
Dat de buitenplaats na 375 jaar nog steeds bestaat mag een klein wonder heten. Er zijn tal van momenten geweest dat haar voortbestaan aan een zijden draad hing. In 1868 ging een groot deel van Hofwijck verloren door de aanleg van de spoorlijn Den Haag – Utrecht, waarbij het spoor dwars door de tuin kwam te liggen. En in 1913 werd de buitenplaats te koop gezet, met een sloopvergunning. Tegenwoordig ligt Hofwijck letterlijk ‘in de berm’ van de A 12, een van de drukste snelwegen van Nederland. Maar desondanks is Constantijns lusthof nog steeds een kleine, intieme en groene oase te midden van een jachtige wereld.

 

Jubileum
Ter gelegenheid van het jubileum organiseert Huygens’ Hofwijck dit jaar een reeks evenementen, culminerend in een grote tentoonstelling in het najaar. Daarin zullen vijf bepalende momenten in de geschiedenis van Hofwijck als een verrassend ‘vijfluik’ worden gepresenteerd. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: De ontstaansgeschiedenis van Hofwijck wordt verfilmd, Constantijns feesten op Hofwijck zullen worden gereconstrueerd en in een ludiek poëziefestival zal het oeuvre van Neerlands’ grootste dichter centraal staan. 

 

Aanloop
Vanaf 12 februari zijn er al activiteiten. Iedere zaterdag en zondag worden gratis instaprondleidingen aangeboden. En in de museumwinkel wordt, als een jubileumaanbieding, een flink aantal boeken over Constantijn Huygens en Hofwijck voor bijna niets aangeboden. De prijzen zijn € 3,75, of 37,5 eurocent, of 3,75 eurocent. Zo lang de voorraad strekt.

 

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

 

Noot voor de redactie: Neem voor meer informatie contact op met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken Huygens’ Hofwijck (karlien.ritter@hofwijck.nl) of Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck (peter.vanderploeg@hofwijck.nl) of (070) 387 2311. De bijgevoegde foto van Hofwijck kunt u vrij van rechten plaatsen o.v.v. fotograaf Charles Groeneveld. De tekening kunt u ook vrij van rechten plaatsen en is van Isaac de Moucheron, Constantijn Huygens met gasten in de tuin van Hofwijck, omstreeks 1700.

 

Voorburg, 12 februari 2017