Hovo-lezingen reeks op Hofwijck

Vrienden worden?

Home > Hovo-lezingen reeks op Hofwijck

Hovo-lezingen reeks op Hofwijck

Hallo, is daar iemand?

Reeks colleges op Hofwijck over de zoektocht naar leven in het heelal

Altijd al meer willen weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van het heelal? Dan is het nu wellicht tijd om daar iets aan te doen. Het zijn immers de dagen van de goede voornemens …

Regelmatig hoort of leest u in het nieuws over ontdekkingen van planeten buiten ons zonnestelsel. Al duizenden jaren vraagt de mens zich af of de aarde het enige hemellichaam is waar leven is. Op sterren kan geen leven zijn: die bestaan uit gas en zijn te heet. Op planeten is leven mogelijk, mits ze niet te dicht bij een ster staan of te ver ervandaan.  Zo zou er leven kunnen zijn (geweest) op Mars.

Er zijn miljarden sterren in ons melkwegstelsel waar planeten om kunnen draaien. Er zijn al ruim 5.000 exoplaneten ontdekt. Wat weten we daarvan? Zitten er tweeling-aardes bij? Kan daar leven zijn? Hoe kom je daarachter?  Veel van die planeten zijn al veel ouder dan de aarde. Dat maakt het zoeken naar leven nóg spannender: als het leven zich er in hetzelfde tempo heeft ontwikkeld, zou er intelligent leven kunnen zijn dat miljoenen jaren voorsprong heeft op ons.

Deze reeks van zes colleges, door Huygens’ Hofwijck georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Leiden, gaat over de zoektocht naar leven in en buiten ons zonnestelsel en de verrassende ontdekkingen die daarbij gedaan zijn. En natuurlijk nemen we de ontdekkingen die gedaan worden gedurende deze reeks mee! Na ieder college is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.
 

Opzet van de colleges

Introductie in het heelal.

- Hoe is het leven op aarde ontstaan? Wat was er voor nodig?

- Hoe ontstaan planeten en planetenstelsels?

- Hoe worden planeten bij andere sterren ontdekt?

- Wat weten we van die exoplaneten? Zitten er tweeling-aardes bij?

- Hoe ontdek je leven op exoplaneten? Zendt het signalen uit?

De reeks wordt afgesloten met een excursie naar de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

De colleges worden gegeven door de vooraanstaande sterrenkundige prof. dr. Henny Lamers. Koffie en thee is inbegrepen en wordt geschonken in de Oudhollandse keuken van Hofwijck.

De reeks colleges begint op dinsdag 8 januari 2019, op Huygens’ Hofwijck. Steeds van 10.45 tot 12.30 uur. Aanmelden voor deze reeks geschiedt via de website van HOVO Leiden: www.universiteitleiden.nl/hovo. Daar vindt u ook de overige informatie.


Afbeelding [vrij van rechten]

Fotosynthese op exoplaneten

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie contact op met Karlien Ritter (070) 386 1673 of via e-mail karlien.ritter@hofwijck.nl  of met Peter van der Ploeg (070) 387 2311 of via e-mail: peter.vanderploeg@hofwijck.nl
 

Persbericht Huygens’ Hofwijck, Voorburg, 29 december 2018