HOVO collegereeks Christiaan kijkt!

Vrienden worden?

Home > HOVO collegereeks Christiaan kijkt!

HOVO collegereeks Christiaan kijkt!

HOVO collegereeks Christiaan Kijkt! op Huygens’ Hofwijck

In oktober organiseert Huygens’ Hofwijck in samenwerking met HOVO Leiden (Hoger Onderwijs voor Ouderen) een boeiende collegereeks over de beroemde wetenschapper Christiaan Huygens. In deze reeks staan de ontwikkelingen in de telescopie en microscopie en de belangrijke rol van Christiaan Huygens (1629-1695) daarin centraal. Christiaan is niet alleen de ontdekker van de ring rond Saturnus, maar hij was ook bijzonder geïnteresseerd in de microscopie en het bestuderen van zogenaamde ‘kleine diertjes’.

De reeks Christiaan Kijkt! bestaat uit vier colleges in de Pronkzaal van Hofwijck op woensdagmorgen 5, 12, 19 en 26 oktober 2016. In het eerste inleidende college schetst drs. Janelle Moerman, directeur van Huygens’ Hofwijck, de betekenis van Christiaan Huygens en de belangrijke rol die de buitenplaats Hofwijck in zijn leven speelt. Op Hofwijck schreef hij zijn invloedrijkste boek Cosmotheoros, over de ontdekking van het heelal. Daarna geeft zij een rondleiding over de gelijknamige tentoonstelling Christiaan kijkt!  In het tweede college staat de telescoop centraal. Al in de vroegste tijden verwonderden mensen zich over de hemellichamen. In de zeventiende eeuw veranderde het wereldbeeld voorgoed met dank aan de telescoop. Drs. Hans Hooijmaijers, plaatsvervangend directeur en hoofd collecties Museum Boerhaave, schetst de ontwikkelingen van dit instrument van de Gouden Eeuw tot nu.  Het derde college door drs. Tiemen Cocquyt, conservator van Museum Boerhaave, gaat over Christiaans lenzen. Christiaan Huygens staat terecht te boek als groot innovator in de optica. Theorie en praktijk ondergaan bij hem een bloeiende kruisbestuiving. Hoe moeten we – 350 jaar na dato- oordelen over Huygens claim dat zijn lenzen de beste zijn? Het laatste HOVO-college staat in het teken van de microscopie. Als Anthonie van Leeuwenhoek furore maakt met spectaculaire ontdekkingen, raakt ook Christiaan Huygens gefascineerd door de microscopie. Wetenschapshistoricus dr. Huib J. Zuidervaart,  Huygens Instituut voor de Nederlandse Geschiedenis zet de geschiedenis van de microscoop in de Gouden Eeuw uiteen en belicht de rol van Christiaan Huygens, DNA technieken en stamcellen.

De colleges in de Pronkzaal van Huygens’ Hofwijck (Westeinde 2a in Voorburg) starten om 10:00 uur tot 12:00 uur (inloop met kopje koffie vanaf 9:30 uur, en korte koffiepauze rond 10:15 uur). De kosten van de colleges (inclusief koffie/thee) zijn €123,-. Met HOVO-fan-pas betaalt u €13,-. Aanmelden voor deze HOVO-collegereeks kan via http://www.onderwijs.leidenuniv.nl/hovo U vindt de collegereeks onder “Aanbod colleges” thema “Natuur en Wiskunde”. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl of tel: 070-3872311.


Over Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. De buitenplaats, die in 1641 wordt ontworpen door Constantijn Huygens heeft de plattegrond van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens woont en werkt de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Hij schrijft er zijn bekende en meest persoonlijke boek Cosmotheoros over de ontdekkingen van het heelal. Ook tuurde hij vanaf het voorplein van Hofwijck naar de sterren. Huygens’ Hofwijck ligt in het Huygenskwartier van Voorburg. Een prachtig historisch centrum en een aantrekkelijk winkelgebied.

Noot voor de pers:

Als u meer informatie of beeldmateriaal nodig heeft, kunt u contact opnemen met Janelle Moerman via janelle.moerman@hofwijck.nl of via tel: 070-3872311.