Het geheugen van geur

Home > Het geheugen van geur

Het geheugen van geur

Het geheugen van geur

Ontdek het geheugen van geur van Constantijn Huygens op vrijdag 10 juni met een lezing, een bezoek aan de tentoonstelling “Constantijn Huygens. Geuren en Beelden” en een hersenmarkt op Hofwijck.

Kun je door het reconstrueren van een historische geur de verbinding met het verleden maken? Kunnen we ons beeld over Constantijn Huygens (1596-1687) tot leven wekken als wij heel even aan zijn leven kunnen ruiken? Constantijn Huygens was naast secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, ook amateur-parfumeur en heeft meer dan honderdvijftig recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

Lezing
In de lezing “Het geheugen van geur” wordt het publiek meegenomen langs de route van het vinden van de recepten, het reconstrueren van de geur in het lab, het belang van geur in het leven van Constantijn Huygens en hoe geuren en emoties aan elkaar gekoppeld worden in onze hersenen. Door vanuit verschillende perspectieven naar dit stukje van het leven van Constantijn Huygens te kijken, wordt zijn leven ineens tastbaar. Hij wordt een man die we vandaag de dag ook tegen zouden kunnen komen op straat, hij wordt een van ons. Ineke Huysman, Nadine Akkerman en Hanneke Hulst laten in het geheugen van geur zien hoe een cultureel fenomeen tot leven komt door het betrekken van chemie, biologie en psychologie. Hoe nieuwe vragen ontstaan die ons denken over het verleden verrijken. Laat u inspireren en kom luisteren. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om de geur te ruiken en de tentoonstelling ‘Geuren en Beelden’ te bezoeken.

Programma
18.30-19.00 uur inloop met kopje koffie/thee
19.00-20.00 uur Lezing “het geheugen van geur” en vragen uit het publiek
20.00-21.00 uur Bezoek tentoonstelling en hersenmarkt

Opgeven: secretariaat@huygensmuseum.nl
Kosten: €10,- per persoon

Project
“Het Geheugen van Geur” is een project van de Jonge Akademie in samenwerking met Huygens ING/NL-Lab, Huygens' Hofwijck, Stichting Brein in Beeld, het Zwitserse concern Givaudan en de cosmeticafirma Huygens Paris.

Noot voor de redactie:
Foto onder vermelding van: Het Geheugen van Geur, Hofwijck
Foto huis: Charles Groeneveld

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck via musealezaken@huygensmuseum.nl (06 187 198 09).

 

Persbericht, 30 mei 2022