De metamorfose van de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens is compleet.
Op donderdag 26 november 2015 opent astronaut André Kuipers feestelijk het nieuwe entreegebouw van Huygens’ Hofwijck in Voorburg. Met de realisatie van de bezoekersentree, met een paviljoenaanbouw in glas en staal, is het project Het Nieuwe Hofwijck gereed. De beroemde zeventiende-eeuwse buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens heeft in een paar jaar tijd een complete metamorfose ondergaan.
Vernieuwing Huygens’ Hofwijck
Het museum werd van binnen en buiten gerestaureerd en kreeg twee nieuwe museale verdiepingen: De Gouden Eeuw van Constantijn en Christiaan onder de Sterren. Ook de ijskelder met unieke ligging werd teruggebracht. En nu is er een uitnodigende entree met daarin een winkel, een aantrekkelijke tearoom en op de eerste verdieping een lichte vergaderlocatie.
Maar de buitenplaats werd niet alleen aan de buitenkant vernieuwd. Het museum kreeg ook een andere positionering als hét museum van de Gouden Eeuw in een notendop. De naamsverandering van Huygensmuseum Hofwijck naar Huygens’ Hofwijck sluit daarbij aan. Huygens’ Hofwijck is naast een museum vooral ook een buitenplaats, onlosmakelijk verbonden aan de familie Huygens.
Op het monumentale Hofwijck beleven bezoekers de Gouden Eeuw door de ogen van twee belangrijke spilfiguren uit die tijd. Met Constantijn en Christiaan Huygens is er aandacht voor literatuur, wetenschap, geschiedenis, muziek, architectuur en de levenslange band met de Oranje’s. Huygens’ Hofwijck krijgt hiermee een duidelijke plek in het museale landschap.
Bezoekersentree met vergaderlocatie, winkel en tearoom
De nieuwe bezoekersentree met daarin de winkel, de tearoom en een bijzondere vergaderlocatie zorgt ervoor dat Huygens’ Hofwijck bezoekers en gasten vanaf nu meer te bieden heeft. De buitenplaats hoopt met de vergaderlocatie extra inkomsten te genereren. Huur van de vergaderlocatie die plaats biedt aan zestien gasten, kan natuurlijk worden gecombineerd met een rondleiding, een lunch, een borrel of diner in het museum.
En niet onbelangrijk, door de nieuwe entree ontvangt Hofwijck haar bezoekers nu weer op precies dezelfde plek als waar Constantijn Huygens dat eeuwen geleden al deed.
Vernieuwing dankzij fondsen, sponsors en crowdfunding
De vernieuwing van Hofwijck is mogelijk gemaakt door de financiële steun van verschillende fondsen: BankGiro Loterij, Provincie Zuid-Holland, Fonds 1818, VSBfonds, Stichting Diorapthe, Siemens Nederland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vereniging Hofwijck, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, De Frans Mortelmans Stichting, Charity Stichting Rob Beers, Stichting Christiaan Huygensprijs, Van Ravesteyn Fonds, ‘Mooi Voorburg’, Schouten Bouw, Rabobank Coöperatiefonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en vele particulieren. De grisailles van de buitenplaats werden eerder vernieuwd dankzij een succesvolle crowdfundingsactie.
Over Huygens’ Hofwijck
Constantijn Huygens stichtte zijn beroemde buitenplaats in 1641. Hij was zelf verantwoordelijk voor het unieke ontwerp van de buitenplaats in de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn liet zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Zijn zoon Christiaan Huygens, één van de belangrijkste wetenschappers die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Hij schreef er zijn beroemde boek Cosmotheoros over de ontdekking van het heelal. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl