Eerste lustrum van Dichter op Hofwijck groot succes

Huygens’ Hofwijck organiseert poëziewedstrijd Dichter op Hofwijck - Eerste lustrum voor Dichter op Hofwijck

Home > Eerste lustrum van Dichter op Hofwijck groot succes

Eerste lustrum van Dichter op Hofwijck groot succes

De vijfde editie van Dichter op Hofwijck die Huygens’ Hofwijck dit jaar organiseert verloopt zeer succesvol. Tot 8 januari kon iedereen die zich een dichter voelt een of twee gedichten insturen. Het thema van de landelijke poëzieweek – humor – blijkt voor veel inzenders aanleiding te zijn geweest om eens flink uit te pakken. De deskundige jury onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voorzitter van de vereniging Huygens en conservator bij de Koninklijke Bibliotheek, heeft inmiddels alle gedichten beoordeeld en een shortlist van de beste gedichten opgesteld.

Poëzieroute in het Huygenskwartier
Vanaf 16 januari zal de shortlist te lezen zijn op de website van Huygens’ Hofwijck én te lopen als een poëzieroute in de Herenstraat in Voorburg. Twintig ondernemers hebben enthousiast toegezegd in hun etalage ruimte te bieden aan een gedicht. De gedichten op de website en in de poëzieroute zijn genummerd. Iedereen kan via een mailtje aan Huygens’ Hofwijck een stem uitbrengen op zijn of haar lievelingsgedicht. Het gedicht dat de meeste stemmen krijgt wint de publieksprijs.

Landelijke poëzieweek
Net als voorgaande jaren haakt Huygens’ Hofwijck met haar dichtwedstrijd aan bij de landelijke poëzieweek. Die wordt dit jaar gehouden van 26 januari tot en met 1 februari 2017. Op 26 januari om 20.00 uur is op Hofwijck de feestelijke poëzieavond. Dan worden de winnaars van Dichter op Hofwijck bekend gemaakt, zijn er veel gedichten te horen en klinkt er door Constantijn Huygens gecomponeerde muziek uit de Gouden Eeuw. Die avond zal ook onze burgemeester, de heer Klaas Tigelaar, aanwezig zijn. Hij maakt dit jaar deel uit van de jury en zal de prijzen uitreiken. Voor deze poëzieavond op Huygens’ Hofwijck zijn nog plaatsen beschikbaar. De entree bedraagt € 5, dat is inclusief een drankje na afloop. Reserveren kan via info@hofwijck.nl.

Kinderwedstrijd
Ook kinderen tot en met 12 jaar kunnen een gedicht insturen tot 21 januari via dichter@hofwijck.nl. Voor hen is er een aparte kinderprijs ingesteld. Dichter op Hofwijck werkt hiervoor samen met kinderboekhandel In de Wolken in het Huygenskwartier Voorburg. De feestelijke uitreiking van de winnaars is op donderdag 26 januari om 16.00 uur op Hofwijck in aanwezigheid van wethouder Saskia Bruines en Constantijn Huygens.

Over Huygens’ Hofwijck
Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl.

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie over de dichtwedstrijd contact op met Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck (peter.vanderploeg@hofwijck.nl) of Karlien Ritter, Office manager Huygens’ Hofwijck (karlien.ritter@hofwijck.nl) of (070) 387 2311. De bijgevoegde foto van Hofwijck kunt u vrij van rechten plaatsen o.v.v. de naam van de fotograaf Charles Groeneveld. Het portret van Constantijn Huygens is geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt in 1641.

 

13 januari 2017, Voorburg