Dichter op Hofwijck 2020

Winnaars Dichter op Hofwijck 2020

Home > Dichter op Hofwijck 2020

Dichter op Hofwijck 2020

Winnaars Dichter op Hofwijck 2020 gehuldigd

Tijdens een feestelijke poëzieavond op Huygens’ Hofwijck zijn de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter op Hofwijck’ bekendgemaakt en gehuldigd.

Winnaar van de Eerste prijs is Frank van Den Houte, met zijn gedicht ‘Er woont een zebra in haar hoofd’. De jury was onder de indruk van de zeggingskracht van dit gedicht: ‘Met heel gewone woorden wordt in vijftien regels op een laconieke toon iets vreselijks aangeduid’. Dat vreselijke is dementie, of de Ziekte van Alzheimer. Maar daar kom je pas achter na meerdere keren lezen.

Winnaar van de Tweede prijs is Hein van der Schoot, met zijn gedicht ‘rugzakjes’. De jury:  ‘Dit gedicht ontroert. Zonder de woorden ‘ziekte’, ‘kanker’ of ‘dood’ te gebruiken schetst de dichter een vrouw in haar ziekte en onzekerheid over de afloop ervan.’ De dichter gebruikt maar weinig woorden, maar is zeer trefzeker.

Winnaar van de Derde prijs is Rik Dereeper, met zijn gedicht ‘Allerzielen’. In dit gedicht spreekt een ik, een man, zijn overleden vrouw, Claudia, toe. Hij vertelt haar van zijn nieuwe liefde, Liliane. De manier waarop hij dit doet leidde binnen de jury tot een hartstochtelijke discussie. Maar de juryleden zijn het er unaniem over eens dat de dichter prachtige taalvondsten doet, waaronder de lichamelijke liefde verwoorden als ‘lakens tot room roeren’.

De Publieksprijs werd gewonnen door Freek Boon, met zijn gedicht ‘Naar de Einder’. 

Deze editie van Dichter op Hofwijck, alweer de achtste, is de eerste die is gewonnen door een dichter uit Vlaanderen. Ook de derde prijs ging naar een Vlaming. 

Hier vindt u de vier winnende gedichten én de juryrapporten.