Dichter op Hofwijck

De Eeuw van Constantijn

Home > Dichter op Hofwijck
5 februari
06 februari

Dichter op Hofwijck

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de zevende keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. Het thema van de Poëzieweek is ditmaal ‘Vrijheid’, het motto is ‘Zonder handen, zonder tanden’.

November, december en januari. Het zijn vanouds de maanden die uitnodigen tot dichten. En waarom niet, als de poëzie toch eenmaal stroomt, doorgaan en meedoen aan een echte dichtwedstrijd? De vorige edities van Dichter op Hofwijck hebben aangetoond dat je laten inspireren door het landelijke thema, of door de buitenplaats Hofwijck en de heren Huygens, een scala aan mogelijkheden biedt tot poëtische creativiteit.

Indien uw gedicht doordringt tot de shortlist, dan wordt het gepubliceerd op de website van Huygens’ Hofwijck én opgenomen worden in de Voorburgse poëzieroute, die als vanouds in januari wordt georganiseerd in het Huygenskwartier Voorburg. Het winnende gedicht zal bovendien een jaar lang te lezen zijn in Constantijns huis. De prijswinnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens een feestelijk poëzieavond op Huygens’ Hofwijck, op dinsdag 5 februari 2019.

Wedstrijd 
Dichter op Hofwijck sluit zoals altijd aan bij het thema en motto van de landelijke Poëzieweek, die dit jaar plaatsvindt van 31 januari tot en met 6 februari 2019. Dat dient dus het uitgangspunt te zijn voor uw gedicht. Daarnaast is het ook toegestaan u te laten inspireren door de buitenplaats Hofwijck of door Constantijn en Christiaan Huygens.

Dichters vanaf 16 jaar kunnen tot en met dinsdag 15 januari 2019 maximaal twee gedichten inzenden via dichter@hofwijck.nl. Het is prettig als u ook uw contactgegevens én telefoonnummer vermeldt. Iedere inzender krijgt een bericht van ontvangst.

Er zijn twee prijscategorieën: de juryprijs en de publieksprijs. Een deskundige vakjury bekijkt alle gedichten en kiest een winnaar, een tweede en derde prijswinnaar. Daarnaast is er een publieksprijs. Het publiek kan een winnaar aanwijzen uit de shortlist, twintig door de jury geselecteerde gedichten. Deze shortlist zal vanaf 19 januari te lezen zijn op de website van Huygens’ Hofwijck en als poëzieroute in het Huygenskwartier Voorburg.

Deskundige jury
De jury staat onder voorzitterschap van Ad Leerintveld, voormalig conservator bij de Koninklijke Bibliotheek en Huygenskenner. Hij wordt bijgestaan door Frans R.E. Blom, universitair docent Gouden Eeuw aan de UvA; Arno Kuipers, collectiespecialist bij de Koninklijke Bibliotheek; Wilma der Weduwe, vrijwilliger Huygens’ Hofwijck en Harm Smit, directeur Bibliotheek aan de Vliet.

De dichter Constantijn Huygens
Constantijn Huygens, bouwheer en bewoner van de buitenplaats Hofwijck, is één van de bekendste dichters uit onze Gouden Eeuw. Hij schreef talloze gedichten: liefdesgedichten, gelegenheidsgedichten, vrolijke, droevige en spitsvondige gedichten. Het thema van de landelijke Poëzieweek, 'Vrijheid’, past uitstekend bij Constantijn, die als secretaris van de prinsen van Oranje en stadhouders nauw betrokken was bij onze vrijheidsstrijd tegen Spanje.

het wedstrijdreglement

Hier vindt u de shortlist van Dichter op Hofwijck 2019.

Om mee te stemmen voor de publieksprijs, stuurt u een mailtje naar dichter@hofwijck.nl, waarin u het nummer van het gedicht van uw voorkeur noemt.

U kan slechts één keer uw stem uitbrengen.