Dag van de Haagse Geschiedenis

Erfgoeddag op zaterdag 18 april 2020

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Uiteraard groot feest in onze gemeente, de vlag ging uit. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. U kunt met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met de Ooievaart! Andere happening op 18 april is de Opening van het Watersportseizoen, die onder het bovengenoemde thema de Engelandvaarders nieuw leven in blaast.

Home > Dag van de Haagse Geschiedenis
18 april
18 april

Dag van de Haagse Geschiedenis

Geannuleerd Dag van de Haagse Geschiedenis - De Vrije Stad

In verband met het Coronavirus en de landelijke maatregelen is de Erfgoeddag geannuleerd. 

 

Ook Huygens’ Hofwijck is gratis te bezoeken op de Erfgoeddag ‘Vrijheid aan de Vliet’ én de Dag van de Haagse Geschiedenis tussen 12.00-17.00 uur. Daarnaast zijn er doorlopend rondleidingen door huis en tuin, kunnen kinderen op pad met de speurtocht van Hondje Geckie en kunnen ze in de Oudhollandse keuken kleuren. Constantijn én zoon Christiaan Huygens zijn er natuurlijk ook weer bij!

11.00-11.45 uur
Lezing Constantijn Huygens op oorlogspad

Constantijn Huygens werd geboren in 1596, toen de Tachtigjarige Oorlog al bijna dertig jaar aan de gang was. En pas op zijn 52ste, in 1648, werd het vrede. Voor ons is het nauwelijks voor te stellen hoe het is om zo lang in een oorlogssituatie te leven.

Als secretaris van stadhouder Frederik Hendrik maakte Constantijn de militaire campagnes tussen 1625 en 1647 mee. Daarbij was hij belast met tal van zaken, van administratieve aangelegenheden tot het opstellen en ontcijferen van geheimschrift. Wat deed de oorlog met hem, hoe onderging en verwerkte hij de gruwelen? Hij was immers geen militair, maar een burger.

In een lezing van circa 45 minuten, getiteld 'Met Constantijn op Oorlogspad. Strijd en Vrede in de Gouden Eeuw' wordt dit fascinerende aspect van Constantijns leven belicht door directeur Peter van der Ploeg. Opgeven via info@hofwijck.nl i.v.m. beperkte aantal plekken. 

11.30-15.00 uur
Rondrit Historische Haagse Trams

Een rondrit door Den Haag met een oude tram is altijd een feestje. Op de dag van de Haagse Geschiedenis pendelen twee bijzondere historische Haagse trams van het Haags Openbaar Vervoer Museum tussen Huygens' Hofwijck/ Museum Swaensteyn, vlakbij station Voorburg en het Plein. Vertrektijden halte Centrum: ieder half uur vanaf 11.15 uur tot 15.15 uur. Vanaf Voorburg: ieder half uur vanaf 11.30 uur.

De Dag van de Haagse geschiedenis valt op dezelfde dag als de Erfgoeddag 'Vrijheid aan de Vliet' in Leidschendam-Voorburg.