Christiaanlezing door Leo Kouwenhoven

Vrienden worden?

Home > Christiaanlezing door Leo Kouwenhoven

Christiaanlezing door Leo Kouwenhoven

De wondere wereld van de quantum mechanica.
Christiaanlezing door Leo Kouwenhoven

Huygens’ Hofwijck is verheugd dat een van Nederlands bekendste wetenschappers, prof. Leo Kouwenhoven, dit jaar de Christiaanlezing op Hofwijck zal geven. Kouwenhoven is natuurkundige. In 2007 ontving hij de prestigieuze Spinozapremie voor zijn grensverleggende en inspirerende onderzoek.

Vijf jaar later, in 2012, ontdekte een onderzoeksgroep van de TU Delft onder leiding  van Kouwenhoven de zogenoemde majorana-deeltjes. De publicatie hiervan in het tijdschrift Science leidde wereldwijd tot het besef dat hiermee de bouw van een kwantumcomputer, een razendsnelle computer met een radicaal andere structuur dan de huidige, mogelijk een stuk dichterbij is gekomen.

Leo Kouwenhoven begeeft zich met zijn onderzoek langs en over de grenzen van de natuurkunde zoals wij die ons vandaag de dag kunnen voorstellen. Daarmee handelt hij geheel in de geest van Christiaan Huygens, die ruim driehonderd jaar geleden ook op verbluffende wijze tot nieuwe inzichten kwam. In zijn lezing zal Kouwenhoven ons meenemen in de fascinerende ontwikkelingen van de quantum mechanica.

De Christiaanlezing is op donderdag 6 april in Huygens’ Hofwijck. Inloop 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. Na afloop is er een drankje. U kunt zich aanmelden via secretariaat@hofwijck.nl. De toegang is gratis voor leden van de Vereniging Hofwijck. Anderen betalen € 7,50.

Huygens’ Hofwijck
Huygens’ Hofwijck is de buitenplaats van Constantijn Huygens, dichter, componist en secretaris van de Oranjes, en zijn zoon Christiaan, Nederlands belangrijkste wetenschapper. Op Hofwijck kijkt u door de ogen van deze twee mannen naar de Gouden Eeuw.

Bijschrift foto
Leo Kouwenhoven en medewerkers in zijn laboratorium aan de TU Delft

Voor de redactie
Voor informatie en/of beeldmateriaal kunt u zich wenden tot Karlien Ritter, hoofd museale zaken (karlien.ritter@hofwijck.nl) of 070 387 2311.
De foto kan rechtenvrij worden gebruikt, onder vermelding van de naam van de fotograaf: Sam Rentmeester.

 

Voorburg, 20 maart 2017