Tuin

Home > Buitenplaats > Tuin

Tuin

De buitenplaats Hofwijck heeft een hoogst ongewone vorm. Bij het ontwerpen van de tuin,  omstreeks 1640, had Constantijn Huygens de keuze uit meerdere stijlen die toen geliefd waren. Hij kon kiezen voor een renaissancetuin, een Franse tuin of een Hollandse.  Maar hij koos, in overleg met de architect Jacob van Campen, een concept waardoor de tuin van Hofwijck zich nu onderscheidt van alle andere tuinen en buitenplaatsen in Nederland en daarbuiten. Hij ontwierp een plattegrond die de contouren en maatverhoudingen volgt van het menselijk lichaam. Dat idee is afkomstig van de Romeinse architect Vitruvius. Diens boeken, waaronder het invloedrijke De Architectura  (Over de architectuur), bevonden zich in Constantijns omvangrijke bibliotheek.

Het huis Hofwijck is het ‘hoofd’ van deze plattegrond. De lange lanen zijn de armen, de boomgaard met fruitbomen vormt de buik. Het Westeinde, dat al in de zeventiende eeuw de buitenplaats in tweeën sneed, is het middel. Het onderlichaam is verdwenen, daar ligt nu Station Voorburg.

De tuin van Hofwijck bevat meer verrassingen, ontsproten aan het creatieve brein van Constantijn. Zo is er een echte stoa, een  ‘Atheense galerij’, met zuilen in de vorm van zilversparren. En een ‘Tamme wildernis’, een broedplaats voor zaden die komen aanwaaien.  De ‘uitzit’ in de Vliet, waar Constantijn graag een praatje maakte met passerende schippers, is nog steeds een heerlijke plek om even uit te rusten. Je moet het zelf ervaren.