Bekendmaking Winnaars en Lancering Dichtbundel '10 x Dichter op Hofwijck'

Vrienden worden?

Home > Bekendmaking Winnaars en Lancering Dichtbundel '10 x Dichter op Hofwijck'

Bekendmaking Winnaars en Lancering Dichtbundel '10 x Dichter op Hofwijck'

Dichter op Hofwijck: 11de editie met het thema 'Thuis’

Eind januari stond volledig in het teken van de Landelijke Poëzieweek, waarbij het thema 'Thuis' centraal stond. In lijn hiermee organiseerde het Huygensmuseum voor de 11de keer het evenement 'Dichter op Hofwijck'. Dit evenement bood een podium voor een breed scala aan poëzieliefhebbers, van ervaren professionals tot gepassioneerde amateurs.

Deelnemers maakten kans op zowel een juryprijs als een publieksprijs. Een jury selecteerde twintig gedichten uit alle inzendingen voor de shortlist, waaruit het publiek kon stemmen op hun favoriete gedicht. Daarnaast koos de jury uit deze lijst de drie beste gedichten.

De winnaars zijn bekend!

Tijdens een juryberaad zijn drie gedichten gekozen voor de drie felbegeerde juryprijzen, allemaal gewijd aan het thema 'Thuis'. Deze eervolle onderscheidingen werden feestelijk bekendgemaakt tijdens een Poëzieavond op woensdag 31 januari. Hetty ten Holt ontving de derde prijs voor haar gedicht 'zijweg'. Karen de Boer werd bekroond met de tweede prijs voor haar werk 'Lijflied'. En de eerste plaats werd toegekend aan Paul Vincent voor zijn gedicht 'hermitage'.

In de afgelopen twee weken kreeg ook het publiek de kans om te stemmen. Iedereen mocht maximaal twee gedichten selecteren uit de shortlist van werken die door de jury waren gekozen. De uiteindelijke winnaar, wiens gedicht een diepe indruk heeft achtergelaten bij het publiek, is Edith de Gilde met het gedicht ‘thuis.’

De prijswinnende gedichten én de juryrapporten zijn hier te lezen. 

Poëtische Pronkstukken: Dichtbundel 10 x Dichter op Hofwijck
Niet alleen werd op deze Poëzieavond de laureaten gehuldigd, maar ook de langverwachte dichtbundel “10 x Dichter op Hofwijck” werd onthuld door directeur Tim Zeedijk. Deze exclusieve bundel, met de prijswinnende gedichten van de eerste tien edities, wordt in en gelimiteerde oplage van 250 genummerde exemplaren uitgebracht. Vanaf 1 februari 2024 is dit werk verkrijgbaar in de museumwinkel, een waardevolle toevoeging voor de liefhebbers van poëzie.

Noot voor de redactie
Wil je meer informatie over de dichtwedstrijd en/of in contact komen met de winnaars, neem dan contact op met Roos de Graaff, eventmanager Huygensmuseum, via: events@huygensmuseum.nl